Chaya Handpan logo

De handpan of handpandrum is gebaseerd op de HangDrum. Het Zwitserse bedrijf PANArt ontwikkelde in 2000 een instrument dat de naam “The Hang” kreeg. Als basis voor dit instrument dienden verschillende percussie-instrumenten uit de hele wereld. Het handpan-geluid lijkt het meest op dat van een steeldrum, maar dan met een intense, warme en mystieke sound. De verschillende tonen op het instrument, vormen samen een harmonieus geheel.

Geïnspireerd op het Zwitserse model zijn andere bouwers begonnen met het maken van hun eigen handpandrums. Met Chaya bouwen we voort in deze traditie en ontwikkelen we de mogelijkheden van de handpan steeds verder.

Opbouw van de Handpan

Een handpan bestaat uit twee, op elkaar geplaatste, sferische schalen van staal. Aan de onderkant zit een ronde opening voor de resonantie van de klanken. Aan de bovenkant zitten de tonen zelf: in het midden de lage bastoon, daaromheen meerdere bijpassende  tonen.

Bespelen van de Handpan

Je kunt het instrument bespelen met je vingers, de zijkant van je duim of zelfs subtiel met de nagels en knokkels. Meestal klem je het instrument tijdens het spelen tussen je benen, of je zet het in je schoot. Het is ook mogelijk om de drum op een speciale standaard te bespelen.

Chaya handpan

mail@chayahandpan.nl
+31 645 922 966
Traaij 192
3971 GV  Driebergen-Rijsenburg
Nederland (alleen op afspraak)