Chaya Handpan logo

Chaya® handpan onderhoud

Download de PDF Onderhoud Chaya® handpan

Optimale verzorging en bescherming Chaya® handpan

Een goede handpan zoals die van Chaya®, kan best wat hebben. Je hoeft er dus zeker niet vreselijk krampachtig mee om te gaan! Maar door hem op de juiste manier te beschermen en te verzorgen, kan je de levensduur wel aanzienlijk verlengen. 

Hieronder vind je handige tips.


Bescherming Chaya® handpan

Voorkom stoten en vallen van jouw Chaya® handpan
Het vermijden van stoten en vallen, is cruciaal om de toonvelden in goede staat te houden. Bewaar je handpan altijd op een veilige plek en gebruik een stevige display-standaard of een staande standaard. Zie de verschillende mogelijkheden in de online winkel van de HandPanShop

Vermijd vervuiling van jouw Chaya® handpan
Bepaalde vloeistoffen, zoals zout en zuren, kunnen je handpan beschadigen. Was daarom altijd je handen voordat je gaat spelen om verontreiniging te voorkomen.

Juist gebruik van je Chaya® handpan
Gebruik je handpan zoals bedoeld, met je vingers. Vermijd het spelen met platte handen, zoals bij een djembé. Het gebruik van stokjes kan het oppervlak beschadigen en de toon beïnvloeden. Verwijder ook ringen en andere metalen voorwerpen van je handen. Wees voorzichtig met (kleine) kinderen, aangezien zelfs een metalen lepel een toonveld kan ontstemmen als het hard tegen de handpan geslagen wordt.

Zorg voor een goed klimaat
Om roestvorming te voorkomen, moet je jouw handpan niet langdurig in vochtige omstandigheden bewaren. Hier zijn enkele tips:

Verzorging van je Chaya® handpan

Oliebehandeling
Om het uiterlijk en de klank van je handpan te behouden, is het raadzaam om na het spelen de handpan schoon te maken en te behandelen met natuurlijke olie. De olie beschermt het materiaal tegen vuil, zuren en vet. Volg deze stappen en oefen daarbij niet te veel druk uit op de handpan:

Geschikte olie voor de Chaya® handpan
Gebruik natuurlijke olie zonder agressieve stoffen zoals terpentijn. Chaya® handpan olie is een goede optie en verkrijgbaar in onze webshop. Bij aankoop van een Chaya handpan krijg je van ons gratis olie en een geschikt schoonmaakdoekje.

Schoonmaken en vlekken verwijderen van de Chaya® handpan
Vuil, vlekken of oude olieresten kunnen worden verwijderd met alcohol (70-96%), verkrijgbaar bij de drogist of apotheek (Alcohol Ketonatus). Behandel de handpan daarna opnieuw met olie volgens de bovenstaande instructies.

Onderhoud van de verschillende Chaya® metaalsoorten

Bovenstaand advies geldt voor alle handpannen. Hieronder volgt een aanvulling voor de specifieke metaalsoorten:

Chaya® Genitreerd staal

Dit staal is goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, inclusief roestvorming. Nitreren heeft ook een positieve invloed op de klankkleur.

Chaya® Ember steel

Dit type roestvrij staal reageert sneller op vuil en vocht, dus we adviseren de handpan na het spelen altijd schoon te maken met alcohol en vervolgens olie aan te brengen. Ontstaan er vlekken dan zijn deze alleen maar optisch. Ze hebben geen invloed op de duurzaamheid of klank van de handpan. Alle ember steel Chaya® handpannen verkleuren na een tijde iets. Ook dat kan geen kwaad. De meeste mensen vinden het mooi en noemen het patina.

Chaya® handpan Google-review Sabine Kaubisch:

(Googlevertaling uit het Duits)
Een prachtig instrument. Alles perfect. Ik kan het alleen maar aanbevelen. Goede service, prettig contact. Klonk sensationeel mooi. Ik ben erg opgewonden. Bedankt Chaya-team.

Chaya handpan

mail@chayahandpan.nl
+31 621 554 198
Traaij 192
3971 GV  Driebergen-Rijsenburg
Nederland (alleen op afspraak)