Het maken van de Chaya-handpan

Chaya-handpandrums worden met de grootste zorg gemaakt. Ons vakmanschap zorgt voor een constante kwaliteit.  Om deze kwaliteit te waarborgen, doen we geen concessies tijdens het bouwproces. Alleen de drums uit onze productie die ook echt aan onze eisen voldoen, krijgen het Chaya-merk.

Iedere Chaya-handpandrum is uniek

Chaya-instrumenten staan voor een constante kwaliteit, maar niet voor eenheidsworst. Iedere drum wordt handgemaakt en heeft onze volle aandacht. Elke hamerslag heeft invloed op het individuele karakter van de handpan. Uiteindelijk heeft ieder instrument daardoor een eigen unieke geluid en resonantie.

Materiaal

Chaya-handpandrums onderscheiden zich onder meer door de dikte en diameter van het gebruikte metaal. Een Chaya-handpan wordt gemaakt van 1,25 mm dik staal met een diameter van 53 en 59,5 cm.  Dit verschil geeft Chaya een specifiek warm, dragend en krachtig geluid. Door de dikte, is de Chaya 1,25mm-handpan extra stabiel, goed bestand tegen stevig spelen en zal niet snel ontstemd raken. Tegelijk blijft het instrument zijn subtiliteit behouden; je kunt het met gevoel bespelen.

Wij leveren de Chaya-handpan ook in de traditionele dikte van 1 mm met 53 cm diameter doorsnede. Het metaal en het nitratieproces zijn dan iets anders, met een andere klankkleur als resultaat. Dit geeft nog meer keuzemogelijkheden, en zo hebben we op onze unieke wijze voor ieders smaak een passende Chaya-handpan in huis.

Ring

Bij alle Chaya-handpandrums leveren we een speciale rubber ring. Deze kun je bevestigen of verwijderen en daarmee het geluid en resonantie subtiel beïnvloeden. Verder geeft de ring het instrument een extra bescherming

Nitratie

Naast de dikte van het staal zorgt ook de nitratie voor de eigenheid van de Chaya-drum. Ons unieke nitratierecept zorgt voor een mooie klankkleur en prettige resonantie. Tegelijkertijd beïnvloedt het thermochemische proces van nitratie de vorm- en slijtvastheid van het materiaal, waardoor het beter bestand is tegen stevig spelen en tegen roest en vuil.

Specificaties

Chaya handpandrums (1,25 mm staaldikte) hebben een binnendiameter van 53 cm en zijn 25 cm hoog. De lage ‘B-Celtic schaal’  heeft een diameter van 59,5 cm. Chaya handpandrums van 1 mm staaldikte hebben een diameter van 53 cm en zijn 30 cm hoog.

De Chaya handpandrums worden standaard geleverd met 9 of 10 toonvelden, dat is inclusief de bastoon in het midden. Op verzoek kunnen we meerdere tonen maken op de bovenkant of onderkant van de handpan. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de toonschaal en de gekozen metaaldikte.