Handpan Toonsoorten en grondtoon

De toonsoort (of ‘tuning’ of ‘scale’) van een handpan wordt bepaald door de combinatie van de verschillende tonen die op de handpan aanwezig zijn. De keuze start bij de grondtoon in het midden; de bastoon waarin deze gestemd is.  Rondom deze bastoon zijn “passende” tonen geplaatst. De tuning van de handpan geeft een bepaalde sfeer. Majeur of mineur, vrolijker of dromeriger, meditatiever of meer levendig, maar ook een wat meer exotische klank kan - het hangt af van de tuning. Welke toonsoort je kiest is heel persoonlijk.

Wij bieden onze handpandrums aan in verschillende toonschalen. In de filmpjes op deze pagina kun je Chaya’s in verschillende toonschalen beluisteren, en zo ontdekken welke tuning het best bij je past.

Unieke klank

Terwijl al onze Chaya’s een hoge en constante kwaliteit hebben, is elk instrument (ook voor ons) een uniek pareltje. Logisch, want elke hamerslag verandert het karakter van de handpan, geen twee drums zijn exact hetzelfde. Behalve de toonsoort zijn ook het metaal, het nitratie-proces en natuurlijk het handwerk van de bouwer essentieel voor het unieke karakter van elke Chaya-drum. Meer hierover lees je op de pagina Het maken van de Chaya-handpan.

Beschikbare toonsoorten

De volgende toonschalen  zijn het meest voorkomend, en horen tot ons vaste assortiment. Wil je een andere stemming, neem dan contact op voor een custom scale.

Chaya F- BigBear 1,00 mm

Chaya D-Kurd-9 1,00 mm

Chaya C-Aegean 1,00 mm

Chaya D-Celtic 1,00 mm

Chaya C-Amara 1,00 mm

Chaya C# AnnaZiska 1,00 mm

Chaya E-Kurd 1,00 mm

Chaya C# Amara 1,00 mm

Chaya G-Oxalis 1,00 mm

Chaya B-Kurd 1,00 mm

Chaya C# Om in 432hz  1,00 mm

Chaya D-Hijaz 1,00 mm